Apa itu Diwali? Segala-galanya Perlu Tahu Tentang Festival Cahaya India

Kami sedang melihat jawapan kepada soalan tentang cuti Festival of Lights, termasuk “Apakah Diwali?” dan “Bilakah Diwali 2022?”

Sejauh manakah anda tahu tentang Diwali, salah satu cuti terbesar yang disambut di India? Sementara satu lagi percutian popular India, Holi, dikenali sebagai “perayaan warna”, Diwali dikenali sebagai “perayaan lampu” berkat amalan menyalakan lampu minyak dan menghias rumah dan bandar dengan rentetan lampu berkelip-kelip untuk melambangkan kemenangan. cahaya di atas kegelapan. Walaupun ramai penganut Hindu merayakan Diwali, orang dari pelbagai agama menandakan perayaan lima hari di India dan negara lain. Malah, walaupun Diwali berakar umbi dalam tradisi keagamaan, perayaan itu juga telah menjadi cuti sekular di India, sama seperti bagaimana Krismas telah disambut oleh ramai orang Kristian dan bukan Kristian di A.S. Kami sedang melihat jawapan kepada beberapa soalan yang mungkin anda ada tentang percutian ini, termasuk “Apakah Diwali?” dan “Bilakah Diwali 2022?”

Apa itu Diwali Atau Deepavali – What is Diwali In Malay Language?

Diwali, juga dikenali sebagai Divali atau Deepawali, ialah perayaan utama yang disambut selama lima hari di banyak bahagian di India oleh orang yang berbeza kepercayaan termasuk ramai Hindu, Jain, Sikh, Islam dan beberapa penganut Buddha. Ia kadangkala dirujuk sebagai “perayaan cahaya.”

Ramai penganut Hindu memerhati Diwali dengan menyalakan lampu minyak kecil yang dikenali sebagai ‘diyas’ sebagai penghormatan kepada Lakshmi, dewi kekayaan dan nasib baik. Lampu melambangkan kejayaan cahaya mengatasi kegelapan dan kejahatan, menurut Britannica.

Bilakah Diwali 2022? – When is Diwali 2022?

Diwali ialah perayaan agama lima hari. Hari perayaan utama jatuh pada tarikh yang berbeza setiap musim luruh, bermasa mengikut kalendar lunar Hindu, tetapi ia biasanya jatuh pada bulan Oktober atau November. Pada 2022, Diwali jatuh pada hari Isnin, 24 Okt.

Bagaimanakah Diwali disambut?

Perayaan Diwali berlangsung selama lima hari. Hari pertama, Dhanteras, adalah untuk meraikan Lakshmi, dewi kekayaan, kemakmuran, belia dan kecantikan Hindu. Pada hari pertama ini, orang ramai membeli barangan baharu seperti barang kemas, pakaian dan perkakas serta lampu ringan untuk menyambut Lakshmi, menurut India Today.

Hari kedua, yang dikenali sebagai Chhoti Diwali, Naraka Chaturdasi atau Kali Chaudas, memfokuskan pada cerita dari mitologi Hindu tentang dewa Krishna dan kekalahannya terhadap dewa syaitan Narakasura. Pada hari ini, beberapa orang memasang lampu berkelip-kelip untuk meraikan kemenangannya.

Hari ketiga, dikenali sebagai Diwali, Deepawali, atau Lakshmi Puja, adalah hari yang paling penting dalam perayaan Diwali. Pada hari ini, orang ramai mengunjungi keluarga dan rakan-rakan untuk kenduri dan bertukar-tukar gula-gula dan hadiah. Orang ramai juga terus menyalakan lampu dan lilin untuk menyambut cahaya dan kemakmuran daripada dewi Lakshmi.

Leave a Comment